5. Els estudis d’Enginyeria

 

Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
a) Introducció
b) Els estudis
c) La universitat i el compromís social
d) Universitat i sostenibilitat
e) Universitat, innovació i empresa
f) Imaginació, creativitat i interdisciplinarietat en l’enginyeria
Escoles universitàries
Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Universitat Pompeu Fabra (UPF)
Universitat Ramon Llull (URL): Enginyeria i Arquitectura
La Salle i Institut Químic de Sarrià (IQS)
Universitat de Girona (UdG)
Universitat Rovira i Virgili (URV)
Escola Politècnica Superior de la Universitat de Vic
Universitat de Lleida (UdL)
Mostra d'imatges
EnginyersEls projectes interdisciplinaris entre diferents grups de recerca de la UPC tenen entre els seus objectius atraure investigadores i investigadors joves, brillants i motivats, i oferir-los les millors condicions per dur a terme recerca avançada. Per exemple, en els camps en què treballa el Centre d’Investigació en Nanoenginyeria (CRnE).
EnginyersEsteban Peña, professor del Departament d’Enginyeria Mecànica de la UPC, ha dissenyat la primera mà virtual intel·ligent i autònoma. Aquest és l’únic model al món amb 25 graus de llibertat de moviment.
 
EnginyersLa telerobòtica és una de les línies de treball principals de l’Institut d’Organització i Control de Sistemes Industrials (IOC). Els nous desenvolupaments es basen en sistemes de control bilateral de robots, de manera que un primer robot és controlat directament per l’operari en un entorn local, i el segon és el que executa la tasca en l’entorn remot, utilitzant Internet com a canal de comunicació.
EnginyersLa Missió SMOS, el primer satèl·lit de la història espacial europea dirigit per l’Estat espanyol, persegueix l’objectiu d’obtenir les mesures d’humitat del sòl i de la salinitat dels oceans de tot el planeta Terra i amb una regularitat temporal. Aquestes mesures són essencials per elaborar models climàtics i hidrològics
 
Enginyers
El Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques de l’Observatori Submarí Expansible (OBSEA) de Vilanova i la Geltrú és una plataforma marina per a l’estudi de la Mediterrània i un centre de referència internacional en la recerca marina. El Laboratori estudia i mesura, per exemple, la sensibilitat auditiva dels cetacis.
 
Vista aèria del sincrotró ALBA a Cerdanyola del Vallès (Barcelona). Aquest gran accelerador de partícules té múltiples aplicacions en diverses especialitats científiques.
Enginyers
 
Enginyers
Nau de plantes pilot per als estudis d’Enginyeria Química inaugurada el 1960. Un any després, el Govern dels Estats Units concedí al Centre una ajuda abundant per a completar-ne la instrumentació.
 
EnginyersLaboratori d’Electrotècnia i Mecànica de la UVic, destinat a realitzar pràctiques de mecànica, teoria de circuits, electrònica analògica, electrotècnia i energies renovables. El laboratori disposa de setze estacions de treball equipades degudament amb instrumental electrònic i material de pràctiques.
EnginyersAlumnes al laboratori de Biociències de l’Escola Politècnica Superior de la UVic. El laboratori està estructurat en vuit llocs de treball, amb dos alumnes per grup, per a un millor desenvolupament de les pràctiques.
 
EnginyersAl campus de l’ETSEA hi ha dotze SEDAI (Serveis Departamentals d’Ajuda a la Investigació), com el Laboratori de Genòmica Vegetal i el Banc de Germoplasma del Departament d’Hortofructicultura, Botànica i Jardineria.
EnginyersEls estudis d’Enginyeria i Enginyeria Tècnica Forestal, que aviat s’unificaran amb el nom d’estudis de grau d’Enginyeria, constitueixen un dels grans actius científics de la UdL.
 
 
 
 
 

Copyright © 2008 Dobleerre Editorial - Aviso legal